Vikten av att ha en bra villaförsäkring

Last modified date

Att bo i ett eget hus har många fördelar, till exempel en egen trädgård, att du slipper höra grannar och att du kan inreda precis så som du vill. Som husägare är det dock några saker du bör tänka på för att kunna bo riktigt tryggt, till exempel att skaffa en riktigt bra villaförsäkring eller villahemförsäkring. Här berättar vi varför du ska göra det och hur du ska gå tillväga.

Därför ska du ha en villaförsäkring

Även om du säkert inte vill tänka på det kan många skador uppstå när du bor i ditt kanske nyrenoverade hus, så är det nödvändigt. I värsta fall kan huset till exempel drabbas av vattenskador eller brand. Då är det skönt att inte behöva stå för hela notan själv. Precis som du tar hand om din hälsa med träning bör du vårda ditt hus på samma sätt. Har du en bra villaförsäkring går den in och täcker kostnaderna för skadorna. Det är därför viktigt att jämföra olika försäkringar innan du tecknar en. Du bör då undersöka saker som vad försäkringen kostar och vad den täcker samt vilken ersättning du får vid skada. På Villaförsäkring.se kan du enkelt och snabbt göra en sådan jämförelse och hitta en försäkring som passar dig. Har du idag redan en villaförsäkring så kan det ändå vara bra att göra en sådan jämförelse. Ibland finns det nämligen flera tusenlappar att spara på att byta till en annan försäkring.

Naturens krafter

Idag är vi i större utsträckning drabbade av extremväder. Bor du på en utsatt plats bör du med andra ord kontrollera hur ersättningen ser ut vid översvämningar och skogsbränder. Har du flyttat till en ny stad är det viktigt att du undersöker hur förhållandena ser ut där. Även i storstäder som Stockholm kan det finnas områden som är extra drabbade av naturens krafter, det är viktigt att tänka på. Det är viktigt att veta att vissa försäkringar friskriver sig från skador orsakade av naturens krafter. Å andra sidan finns det också försäkringar som till och med täcker skador orsakade av vilda djur, till exempel om en grävling grävt sig in under husgrunden och orsakat sättningsskador.

Skillnader på villahemförsäkring och villaförsäkring

Det finns två begrepp som ibland lite slarvigt dras ihop och tros ha en och samma betydelse, nämligen villahemförsäkring och villaförsäkring. Dessa två typer av försäkringar skiljer sig dock åt en del. En villahemförsäkring är en typ av försäkring som fungerar både som en hemförsäkring, men som även täcker skador på din bostad. En villaförsäkring täcker endast skador på bostaden. När du tecknar en villaförsäkring är det därför viktigt att du inkluderar andra byggnader på tomten i den, till exempel garage och attefallhus, annars täcker försäkringen bara ditt bostadshus.

Kort sagt, för att du ska kunna bo tryggt i din bostad och inte riskera att bli bankrutt om något händer är det mycket viktigt att du tecknar en villaförsäkring eller en villahemförsäkring. Skulle du missa att göra det kan nämligen kostnaderna för dig själv bli otroligt stora. Se även till att jämföra din nuvarande försäkring med andra. Kanske betalar du idag onödigt mycket för att försäkra din bostad?

kalle