Flytta till en annan stad – Så förbereder du dig

Last modified date

Att flytta ifrån en stad till en annan kan kännas både roligt och skrämmande. Extra nervöst blir det för den som har bott på samma plats i hela sitt liv och som nu ska ta steget att upptäcka en ny del av landet.

Varje dag beslutar människor världen över att flytta mellan olika städer och för att flytten ska kännas så bra som möjligt kan det vara en god idé att förbereda sig. Även om du inte har möjlighet att besöka den nya platsen innan du flytt finns det många sätt som du kan lära känna den ändå – fast på avstånd.

Förbered dig inför flytten på bästa sätt

En ny stad innebär inte bara en hel del nya äventyr och upptäckter, utan det innebär också nya kontakter, människor, arbetsmöjligheter och sevärdheter att uppleva. Om du har bestämt dig för att flytta till en ny stad har du troligtvis redan lite koll på vad platsen har att erbjuda. Kanske är det så att du har fått jobb i en annan del av landet, vill lämna storstaden för en mer lantlig miljö eller kanske byta landet bot just city, shopping och nattliv.

Det bästa sättet att förbereda sig och känna sig ”hemma” nästan direkt är att lära dig mer om staden du ska flytta till. Det kan du göra genom att använda dig av internet, men det bästa är naturligtvis att besöka staden så mycket som möjligt. Om detta inte är möjligt är internet din absolut bästa källa. Här kan du t.ex:

  • Se bilder från staden
  • Hitta aktiviteter och sevärdheter
  • Boka professionell flyttfirma till Jönköping eller den stad du ska flytta till
  • Kolla upp föreningar, klubbar eller sportevenemang som staden erbjuder
  • Kolla upp skolor/förskolor
  • Komma i kontakt med andra människor som bor i området, t.ex. genom ett forum
  • Hitta information om vårdcentraler, myndigheter, affärer och dylikt

Flytta till annan stad med barn

Att flytta till en annan stad med barn är oftast lite knepigare än att flytta som ensam vuxen eller par. Det är viktigt att barnet eller barnen får känna sig delaktiga i flytten och att de får känna trygghet inför den nya platsen. Det bästa är om ni kan besöka området för att titta på skola eller förskola som barnet ska gå i, träffa personal och kanske leta reda på lekplatser och badplatser som ni kan spendera tid på. Som tidigare nämnt är det inte alltid möjligt att faktiskt besöka staden i förväg, men många skolor erbjuder videosamtal där du och ditt barn får en bättre inblick och får ”träffa” personalen innan start.

Barn behöver få vara involverade i flytten på ett positivt sätt. När stressen tar över är det lätt att man glömmer bort detaljer som är avgörande för att barnet ska känna att det är roligt att flytta. Även du som vuxen kan behöva trygghet inför en ny tid i livet, på en ny plats med nya möjligheter!

kalle