Gör plats för din hobby

Livet är inte bara arbete, familj och plikter. Att ha en hobby är också en viktig del, och den som ännu inte har en kan rekommenderas att skaffa en. Det är bra för sinne och själ att ha något som bara är ditt, som du helt kan gå upp i och ägna dig åt utan att bli störd av världen utanför.

En hobby kan vara vad som helst. Du kan ägna dig åt författande utan egentlig plan om att bli publicerad. Eller kanske spela figurspel som Warhammer 40K där du både får spela, måla och planera dina arméer. Eller så kan du börja med stickning eller måleri. Du ska inte ha några krav på det, men det kan faktiskt vara så att det som idag bara är en hobby kan utvecklas till något att försörja dig på om du blir tillräckligt bra på det. För att kunna utöva en hobby behöver du dock ha plats för den.

Ta en del av ett rum i anspråk

Vi bor alla olika stort. Det styr också hur pass mycket utrymme vi kan låta vår hobby ta, och faktiskt till stor del även vilka hobbys som går att utöva. Att ha en vävstol hemma är inte praktiskt om man bor i en tvåa med hemmavarande barn. Då kan ett broderi vara ett bättre alternativ eftersom det inte tar upp så mycket plats.

En smart sak att skaffa om du ska utöva din hobby i ett rum som används för annat är praktiska konsolbord, de tar inte mycket plats och är ofta stapelbara. Med konsolbord kan du snabbt städa undan det du håller på med och lika snabbt plocka fram det igen. Men du har ändå en dedikerad plats till din hobby. Det är ofta bra att ha det för att du faktiskt ska ta dig tid.

Inred ett hobbyrum

Den som bor stort är givetvis inte lika begränsad. Om du har en villakällare eller ett extrarum att tillgå så kan du göra nästan vad som helst. Här är den klassiska Märklinnörden ett bra exempel, där en väldigt stor yta behövs för att få plats med hela modelljärnvägen. Men det är bra även för andra saker som nämnts i denna artikel. Som figurspel och vävning.

Eftersom du oftast inte är i ditt hobbyrum längre perioder så kan du inreda det i rum som har lägre krav på luftkvalitet och liknande. Det du dock ska tänka på är att se till att det fortfarande kan användas till sitt syfte. Det är lätt att det görs om till lagerlokal, vilket är synd.

kalle