Löpträning på olika sätt

Löpträning kan vid första anblicken verka monotont och ensidigt men det är något som inte stämmer. Genom att använda olika underlag för löppassen behöver inget pass bli det andra likt. Här ska vi gå igenom några sätt som du kan variera löpträningen på.

Flera sätt att löpträna på

Löpband

Fördelen med att ha ett löpband inomhus är att det inte spelar någon roll vilket väder det är. Stekande hetta, ishalka eller regn som öser ner är inte längre något problem. Bara kliv upp på bandet och ställ in hastighet och lutning. På Gorillasports hittar du flera typer av löpband i olika prisklasser. Är du nybörjare fungerar det oftast bra med ett enklare band som inte har en hög maxhastighet. Avancerade löpare behöver däremot kontrollera att hastigheten räcker till för deras kapacitet. Även din längd och vikt spelar roll för vilket löpband som passar bäst och glöm inte heller bort att mäta takhöjden där bandet ska stå så att du inte slår i taket när du springer.

Asfaltsvägar

På de flesta platser brukar det finnas asfaltsvägar att springa på och denna typ av väg har fördelen att de är jämna och ofta relativt flacka. Du riskerar med andra ord inte att snubbla och behöver inte heller stanna och gå uppför branta backar. Många upplever att asfalt kan vara hårt och stumt, särskilt när de är nybörjare, och därför är det extra viktigt att välja skor med bra dämpning om du springer mycket på asfalt.

Motionsspår

Många är de löpare som börjat sin löpträning i det närmaste motionsspåret. Fördelen med att välja denna plats är att den ofta ligger nära hemmet och att spåret är tydligt markerat. Du vet dessutom hur långt du har sprungit eftersom spåren är uppmätta. Det finns ett standardiserat system där gulmarkerade spår är 5 kilometer, grönmarkerade är 10 kilometer och rödmarkerade är 2,5 kilometer.

Löparbana

De flesta tänker nog främst på elitlöpare när de hör ordet löparbana men faktum är att de flesta idrottsbanor är öppna för allmänheten. Genom att springa på en 400-metersbana kan du på ett enkelt sätt ta tid på en exakt sträcka. Varför inte köra tuffa intervallpass där eller försöka slå personbästa på till exempel 3 000 meter? Tänk på att endast använda bana 1 för själva träningspasset. Uppvärmning, nedvarvning och vila gör man på de yttersta banorna eller utanför dem.

Obanad terräng i skogen

Att springa i skogen har många fördelar. Du övar upp ditt balanssinne och det ojämna underlaget gör också att steget blir mer varierat, vilket minskar risken för löparskador. Vistelse i naturmiljö ger bättre mående och är därför ett bra sätt att minska stress. Tänk på att ha skor med bra grepp så att du inte halkar. Ta det lugnt i början innan du har vant dig vid att parera rötter, stenar och annat som finns i skogen.

Dessa sätt att variera löpträningen på är bara några varianter att välja på. Det går till exempel också att springa i vatten med ett speciellt bälte för vattenlöpning. Även bergslöpning eller löpning på en sandstrand är roliga alternativ. I slutändan är förstås alltid det viktigaste att du hittar den eller de typer av pass som du gillar allra bäst!

kalle