Raka skägget på bästa sätt

Last modified date

Att raka sig är något de flesta män måste göra regelbundet. Men hur ska du egentligen göra det för att undvika sår och irritation? Det finns vissa grunder som alla bör vara medvetna om. Det är också minst lika viktigt att ha bra rakhyvlar som att ha rätt teknik. Dessutom ska de bytas ut ofta av hygieniska skäl. Det är många som väljer att använda en rakborste tillsammans med en rakhyvel. Det underlättar rakningen väldigt mycket.

Viktigt att förbereda huden

Innan du börjar raka dig är det viktigt att du förbereder din hud så mycket som möjligt. Det enda du behöver göra är att skölja ansiktet med varmt vatten. Sedan kan du också lägga en varm handduk över ansiktet. Detta ser till att skäggstråna är mjuka, vilket gör att det blir enklare att raka sig. De kommer även att bli mer följsamma när du rakar dig. Det är ett steg om du vill undvika röda prickar och irriterad hud.

Använd en ansiktsskrubb

En skrubb avlägsnar döda hudceller och får även bort andra orenheter. Du behöver inte göra det varje dag utan 1-2 gånger i veckan. Avsluta med en fuktgivande kräm för att ge din hud de allra bästa förutsättningarna. Sedan är du redo att raka dig.

Tänk även på att raka dig i lugn och ro. Om du gör det på morgonen när du är stressad finns det stor risk för slarv och att du slinter med hyveln. Låt det ta sin tid på kvällen och se det som en chans att ta hand om dig själv. Det kommer du vinna mycket på i längden.

Välj bra rakhyvlar och en rakborste

Det är inget krav att använda en rakborste men faktum är att det underlättar väldigt mycket. Den används till att applicera raklödder eller rakgel innan du börjar själva rakningen. En sådan användes väldigt mycket förr i tiden. Välj gärna en ekologisk variant med återvunna fibrer så gör du också en tjänst för miljön. Börja med att lägga rakgel eller raktvål i en skål. Fortsätt med att blöta borsten, snurra upp ett skum i skålen och fördela över de områden där du vill raka dig. Det är väldigt mycket enklare än att använda händerna.

Byt rakblad ofta

En av de vanligaste anledningarna till att huden blir irriterad vid rakning är att man använder för gamla rakblad. Det dröjer bara några få rakningar innan det börjar växa bakterier på bladen . Tänk även på att bakterier gror snabbare i fuktiga miljöer som duschen eller handfatet. Det finns inga exakta riktlinjer på hur ofta du ska byta rakblad men satsa på var 4-7:e rakning. Då är du på den säkra sidan. Om du känner att hyveln drar i stråna är det verkligen dags för ett byte. Ofta kan du även se på hyveln att den börjar bli ojämn.

Följer du dessa steg är du på god väg att skapa dig en bra rutin för rakning. Det kommer spara dig mycket irritation och sår på din hud i framtiden.

kalle