Må bra på ålderns höst

Last modified date

Att bli pensionär handlar inte om att slå sig till ro och lösa korsord eller titta på TV. Idag finns det ett stort utbud av aktiviteter för alla smaker och ofta till rabatterade priser. I denna text ger vi tips på roliga saker att göra som senior.

Även om pensionärslivet bjuder på frihet i form av att kunna bestämma över sin tid har det också nackdelar. Många gånger är pensionen rejält mycket lägre än den tidigare lönen, vilket gör att budgeten är snävare. Tack och lov erhåller seniorer nästan alltid någon form av rabatt, till exempel på kollektivtrafik. På hejsenior.se hittar du även erbjudanden med förmånlig pensionärsrabatt hos en mängd leverantörer. Alltifrån apoteksvaror till nöjesevenemang samt även olika typer av rabatter på mobilabonnemang och elavtal.

Utgå från dina intressen

Pensionärer är ingen enhetlig grupp som alla vill göra samma sak. Vissa vill vara hemma och pyssla med sin hobby medan andra är mer sociala och vill komma ut och träffa folk. Någon tycker om att vara fysiskt aktivt, till exempel att vandra eller gympa. Andra vill hellre gå på teater eller besöka ett museum. Fundera därför på vilken typ av aktivitet som du allra helst vill göra och prioritera denna. Eftersom varken tid eller pengar är oändliga gäller det att inte försöka göra allting.

Något som är utvecklande är att lära sig nya saker genom att gå en kurs. Det är dessutom ett bra sätt att lära känna nya människor på. Varför inte passa på att lära dig ett nytt språk nu när du har tid? Ett tips är att boka in en resa till ett land som talar språket du lär dig. På så sätt har du en målsättning med ditt lärande, vilket ökar motivationen.

Tänk på hälsan

Med stigande ålder kommer tyvärr ofta krämpor och andra hälsobesvär smygande. Det positiva är att det finns mycket som du kan göra för att förebygga dessa problem. En viktig faktor för att förbättra hälsan är att ha bra kondition. Det kan du få genom löpträning eller raska promenader. Om du promenerar är det bra att använda stavar eftersom dessa aktiverar överkroppen. Stavarna ger dessutom extra säkerhet när det är halt ute eller om du går i besvärlig terräng.

Även styrketräning är viktig när du blir äldre. Utan styrketräning minskar muskelmassan successivt. En del äldre får till slut problem med att resa sig upp från en stol eller med att bära hem matkassar från affären. Du behöver inte skaffa ett gymkort för att kunna träna upp styrkan i kroppen. Hemmaträning fungerar utmärkt och om du följer ett träningsprogram från TV:n eller datorn behöver du inte fundera på vilka övningar du ska göra. Många kommuner erbjuder välutrustade utomhusgym som är helt gratis att besöka. Dit kan du gå när som helst och du behöver inte några speciella kläder för att träna där. Varför inte kombinera promenaden med ett besök på utegymmet?

kalle