Förbättra din personliga ekonomi

Last modified date

Att ha en bra och balanserad privatekonomi är inte alltid det enklaste. Det kan vara knepigt att sätta upp en budget, men ännu svårare att faktiskt följa den. Som grädde på moset kanske man även vill starta igång ett sparkonto, samtidigt som man vill kunna leva gott och konsumera de saker som man önskar.

Sparräntan blir allt sämre och därför är det nu extra viktigt att ha koll på den privata ekonomin och på sin plånbok. Vi har tagit fram några riktigt värdefulla och bra tips som du kan använda dig av och som lyfter din ekonomiska situation. Tipsen är specifikt framtagna för den som vill få en balanserad ekonomi, utan att behöva hålla tillbaka alldeles för mycket.

1. Skapa en budget

Att skapa en budget kan låta som en kliché, men utan en budget är det omöjligt att ha koll på alla utgifter och inkomster du har. Skriv ner hur mycket pengar du får in varje månad, hur många räkningar och utgifter du har och se vad som blir över. Har du större utgifter än inkomster behöver du hitta ett sätt att balansera ekonomin, till exempel genom att avsluta abonnemang och tjänster som du inte är i behov av.

2. Planera matkostnader

Många människor spenderar alldeles för mycket pengar på mat varje månad. Genom att göra en tydlig matlista inför varje vecka kan du spara otroligt mycket pengar och samtidigt minska matsvinnet. Visst kan det vara mysigt att äta en lunch ute med kollegorna, men på en daglig basis blir det onödigt dyra kostnader. Ta istället med dig matlåda och begränsa dina restaurangbesök. Detta gäller även för dig som älskar kaffe. Investera i en fin muggtermos så slipper du lägga pengar på köpekaffe istället. Smidigt och pengasparande på samma gång!

3. Sälj dina saker och tjäna pengar

Alla människor har saker och föremål som de inte använder och som bara står och samlar damm. Genom att sälja dina saker kan du tjäna pengar och samtidigt få ett hem som är mer ordningsamt. Har du fina och dyrbara smycken kan du också sälja guld och diamanter med hjälp av guldbrev. Du får då hem ett brev på posten, lägger ner dina smycken, skickar tillbaka och får pengarna överförda till ditt konto.

4. Jämför abonnemang och försäkringar

Har du haft samma mobilabonnemang och försäkringar i många år? Då är det hög tid att se över dessa. Detta gäller även för dig som inte har bytt elbolag på väldigt länge. Det kommer ut nya aktörer på marknaden på rullande band och många har extremt konkurrenskraftiga priser. Byt ner ditt mobilabonnemang till ett som är billigare, jämför fasta elavtal mot rörliga och se om du kan samla dina försäkringar för att få rabatterade priser.

kalle