Skapa en grön oas i stan

Last modified date

Mångas dröm är att flytta till landet men av olika skäl kanske det inte är varken praktiskt eller möjligt. Vanligaste orsaken till att vilja bo på landet är lugn och ro samt närheten till grönska och natur. Om du inte kan (eller vill) flytta till landet kan du istället flytta lite lantidyll till stan genom att skapa dig en egen härligt grönskande oas på balkongen.

Alla mår bra av växter, blommor och grönska i sin bostad och på balkongen. Växter ger friskare luft i bostaden och är samtidigt en rolig hobby att syssla med på fritiden. Under vår varmare årstid är det både enkelt och roligt att skapa en härligt grön oas på balkongen. Även en liten balkong kan med smart planering rymma fler växter än du tror. Börja med att planera vilka möbler du behöver på balkongen och vilka växter du vill odla. Vill du ha fina färgglada blommor, grönsaker eller kryddväxter? Klätterväxter kan fixa skydd från nyfikna grannar men enklast är nog att ordna ditt insynsskydd med en vacker textil istället. Du bör även titta på om din balkong är i sol eller skugga och om den är utsatt för mycket blåst.

När du väljer krukor handlar det inte bara om design, färg och utformning. Krukor måste kunna uppfylla rätt funktion för de växter som ska växa i dem. Ett odlingskärl bör vara så rymligt som möjligt och ha hål i botten för dränering. För att få en bra dränering som håller en längre tid behöver du placera ett lager med lecakulor i botten. Täck sedan lecakulorna med fiberduk innan du häller i jord. Att odla växter kräver planering, lite kunskap och omsorg, precis som ett företag behöver arbeta för att förebygga exempelvis brand och inbrott. Briab är ett företag som kan hjälpa ditt företag att förebygga risker såsom skadegörelse, brand eller inbrott. Detta förebyggande arbete kan göra stor skillnad samt leda till rejäla besparingar. Kontakta gärna Briab för mer information om vilka tjänster som erbjuds som exempelvis besiktning av inbrottsskydd och säkerhet, systematiskt brandskyddsarbete och brandprojektering vid om- och tillbyggnad.

För dig som älskar färska kryddor i matlagningen är det idealiskt att odla dina egna kryddväxter på balkongen. Kryddväxter är lätta att odla men trivs inte i blöta så se till att de har god dränering. Basilika kräver mycket solljus medan rosmarin och timjan klarar sig bra med lite mindre sol.

Tomater älskar sol och är enkla att odla på balkongen. Bäst är körsbärstomater eller busktomater som inte blir allt för höga. Chili är en nyttig och smakrik växt som kan odlas både inomhus och på balkongen. Skydda plantan från direkt sol samt hårda vindar och håll jorden fuktig. Chili kan odlas från frö eller köpas som färdig planta.

kalle