Börja investera

Last modified date

Om du verkligen vill maxa din ekonomiska situation behöver du börjar investera. Du kan investera i både aktier, fonder och fastigheter.

Investera i aktier och fonder

De vanligaste investeringsformerna är fonder och aktier. Det är lätt att börja investera i aktier och fonder. Det enda du behöver göra är att gå in på din bank och starta ett fondkonto. Så gott som alla internetbanker erbjuder det. När du investerar i fonder investerar du i en portfölj. Då är det en annan person som väljer vilka aktier som du egentligen köper. Det kan vara ett smart sätt att komma igång. När du investerar i aktier är det du som gör ett aktivt beslut om vilka aktier som du ska köpa. Du kan läsa mer om fonder och aktier i branschtidningen Dagens Industri, där du också kan följa med i aktiebörsen. När du ska börja köpa aktier är det smart att satsa på företag som du förstår dig på. Företag som producerar och säljer saker som du själv använder. Som bilar, mat eller solceller. Då är det lättare att förutse hur marknaden kommer att gå.

Fastigheter

Att investera handlar egentligen om att köpa någonting som ska ge dig passiv inkomst. Stora investerare äger ofta fastigheter. Du kan börja med att bara äga ditt eget boende eller investera i ett hus som du sedan hyr ut. Du kan också köpa en sommarstuga för uthyrning. Det är också en slags investering. Bor du i en större stad, som Stockholm, kan det vara smart att köpa ett hus eller en lägenhet som är stor nog för att du ska kunna hyra ut ett rum eller en del av bostaden så att bostaden betalar sig själv.

ivadmin